Verdun in beeld (25)
Van Chattancourt naar Esnes en Argonne

 

Klik op de foto voor een vergroting

Ten noorden van Chattancourt, dat ten zuidoosten van de Mort-Homme ligt, zijn een Nėcropole en een monument te vinden.

De calvaire voor piloot luitenant Pierre Guilland van het 38e R.A.C. is prachtig gerestaureerd.

Guilland sneuvelde op 20 augustus 1917 tijdens de herovering van de Mort-Homme. Hij was 25 jaar oud.

Nėcropole nationale de Chattancourt, rustplaats van 1699 Fransen (en 27 uit de Tweede Wereldoorlog)

De Nėcropole is samengesteld uit de doden uit het Bois de Montzéville (Meuse), Baleycourt, Marre, Cumières, Le Mort-Homme, Charny-sur-Meuse, Fort-du-Bois-Bourru, Fort-de-la-Madeleine, Chattancourt, Bethincourt, Bois-des-Caurettes en Montzéville.

Informatiepaneel van Nėcropole nationale de Chattancourt.

Het ossuaire van Nėcropole nationale de Chattancourt, waarop de eenheden staan waarvan de soldaten hier begraven liggen.

Sfeerbeeld van Nėcropole nationale de Chattancourt.

Onder de 1.699 namen op de kruisen van Nécropole nationale Chattancourt, zijn er 31 van het Vreemdelingenlegioen. Ze kwamen uit Italië, Luxemburg, Zwitserland, Spanje, Rusland, Cochin China, Puerto Rico, Jersey, Nederland, Elzas-Lotharingen, Duitsland en Frankrijk zelf. Iemand had in 2018 de Zwitserse soldaten geïdentificeerd en van een Zwitsers vlaggetje voorzien.

Ook de gemeente Chattancourt eerst de legionairs, die hier in augustus 1917 vochten, met een kleine plaque op de Mairie.

De Église Saint-Nicolas in Chattancourt bezit een fraai venster, waar het beroemde thema Ils sont pas passé in terugkomt.

Het venster is gemaakt door Emmanuel Simminger en zonen, meester glasmaker uit Montigny-les-Metz (57). Het kruis is geplant op de top van de Mort-Homme en de Cote 304, ten noorden van het brandende dorp.

Twee plaques in de kerk herinneren aan de gesneuvelde soldaten korporaal Cansel en soldaat Lamothe.

Het interieur van de Église Saint-Nicolas in Chattancourt.

De Maire van Chattancourt toonde ons trots het originele Croix de Guerre, waarmee Chattancourt na de oorlog werd geëerd. Het hangt in de Mairie op zijn kamer.

Sinds kort heeft Chattancourt een publiekstrekker in de vorm van een replica van de loopgraven die door het dorp liepen. Deze Tranchée de Chattancourt is beslist een bezoekje waard.

De entree is in de vorm van een bescheiden tentoonstelling met gebruiksvoorwerpen en een kleine vitrine met items die gekocht kunnen worden.

Een deel van de collectie van de Tranchée de Chattancourt.

 

De Tranchée de Chattancourt, gelegen op het westelijke slagveld van Verdun, is een unieke plaats in zijn soort. 100 m loopgraaf werd volledig hersteld aan de hand van getuigenissen en foto’s uit de oorlogsjaren.

Heel aardig is de detaillering in de herbouwde loopgraaf. Lampen, helmen en andere uitrustingstukken maken de beleving realistisch. Het wc-papier ontbreekt zelfs niet.

Gevonden uitrustingsstukken, tentoongesteld in de Tranchée de Chattancourt.

In zwartwit wordt het beeld nog realistischer.

Observatiepunt in de Tranchée de Chattancourt, compleet met beschermend schutsplaat en kooitje voor de parkiet die voor gas moest waarschuwen.

Ziekenboeg in de Tranchée de Chattancourt. De auteur in de loopgraaf, waar ook de verwijsbordjes zijn opgehangen.

Verbinding post in de Tranchée de Chattancourt.

De auteur in de verbandpost van de Tranchée de Chattancourt.

Geplastificeerd krantenbericht over de opening van de Tranchée de Chattancourt.

Het frontdorp Esnes en Argonne herbergt vele schatten met een relatie naar de Veldslagen die hier plaatsvonden.

Een kapel van de l'église Saint-Germain is opgedragen aan Saint-Martin en Saint-Marcel. Een piëta is prachtig gebeeldhouwd en stelt de massale knekelvelden voor. De tekst luidt: "A la Mémoire de ceux qui sont tombés pour la Patrie 1914-1918". Panelen met de namen van gesneuvelde dorpsgenoten hangen aan weerszijden van twee gebrandschilderde ramen.

De vensters zijn opgedragen aan Marcel en Etienne Auger en zijn eind jaren twintig gemaakt door Georges Janin, mesterglasmaker uit Nancy.

Marcel was Brigadier in het 40e R.A.C. en sneuvelde op 19 mei 1916. Etienne, zijn broer, diende bij het Soldat - 79e R.I. n sneuvelde op 6 april 1916.

-  V  -

Home