Verdun in beeld (23)
Van Verdun naar Belrupt en Verdunois

 

Klik op de foto voor een vergroting

De église St Jean Baptiste, op de oostoever van de Maas, bevat een schat aan glas in lood ramen die verhalen uit de Grote Oorlog vertellen.

Dit venster bijvoorbeeld is opgedragen aan de broers Tetard, een vlieger en een artillerieofficier, respectievelijk in 1915 en 1916 gesneuveld.

Dit venster kent bijzondere details, zoals de gewondenhulp aan de linkerzijde en de loopgraven aan de rechterzijde. Het is opgedragen aan Edward Hendecourt, die in 1917 sneuvelde.

11 oktober 1918, luttele weken voor de wapenstilstand, sneuvelde officier Cornet bij Verdun. Op de achtergrond zijn de boomstaken zichtbaar van het Verduns front. De maker heeft zowel de hoofdwond als het gat in de helm een plek gegeven.

Magistraal hoofdvenster in église St Jean Baptiste. De heiligen lijken zich voor God af te vragen welke vernietiging op Verdun wordt losgelaten. Dorpen staan in brand, explosies zijn overal zichtbaar. De vernielingen zijn door de minutieuze maker in detail in beeld gebracht.

Twee panelen in de kerk gedenken 400.000 slachtoffers (links) en 9 verdwenen dorpen (villages détruits).

Venster voor 2 ogenschijnlijk niet met elkaar verbonden gesneuvelden. Hun evenbeeld (rechts) is beschadigd. Prikkeldraad, vernieling en ellende markeren de achtergrond.

Venster, opgedragen aan onderofficier Pignal. Ook hier naast de ridderlijke symboliek veel aandacht voor details, zoals artillerie en loopgraven in soorten en maten.

Nėcropole Nationale de Verdun Bévaux ligt aan de oevers van de Maas aan de zuidkant van de stad langs de drukke D330.

Informatiepaneel op Nėcropole Nationale de Verdun Bévaux.

Nėcropole Nationale de Verdun Bévaux is een verzamelbegraafplaats geworden, nadat ze in 1914 vanwege de oorlog werd gesticht. De meeste doden (3567 in totaal) sneuvelden in 1916, 17 en 18. Het was de bedoeling dat de doden werden overgebracht naar de grote begraafplaats van Douaumont, maar de nabestaanden in en om Verdun voorkwamen dat. In 1962 werden wel 569 lichamen teruggebracht van de begraafplaats Petits Monthairons.

Nėcropole Nationale de Verdun Bévaux is ook rustplaats voor 485 lichamen van Franse soldaten die stierven in 1939-1945. Dit is het onlangs bezochte graf van Francois Gave.

In de Église Saint-Martin van Belrupt en Verdunois, ten oosten van Verdun, is een fraai monumentje te vinden.

Het is een van de oorspronkelijke beelden die konden worden besteld uit een reeks ontwerpen, na afloop van de gevechten. Het staat in een nis rechts van de toegangsdeur.

De nis is geweid aan de Grote Oorlog en de dorpsgenoten die niet terugkeerden.

Informatiebord aan de rand van het Forêt Domaniale de Sommedieu met verwijzing naar de Chapelle du Chef d ‘Escadron Bailly.

De toegang tot de tombe van Chapelle du Chef d ‘Escadron Bailly ligt vlakbij de voormalige kazerne Chevert.

André Joseph Henri Bailly (1870-1916, Bouxurulles) was commandant van het 103e R.A.L.H. (Régiment d'Artillerie Lourde Hippomobile).

Deze unieke eenheid was de enige die houwitsers van het type 122mm gebruikte. Bailly was Chevalier de la Légion d'Honneur en 1911 en droeg het Croix de guerre avec étoile de bronze met het Légion d'Honneur.

Deze verzorgde kapel is opgericht in zijn nagedachtenis.

Terug in Verdun langs de D630 in de wijk Faubourg Pavé is een informatiepaneel te vinden ter hoogte van het monument voor de Aviateurs voor een Frans-Amerikaans vliegveld uit die tijd. Onder de piloten waren René Fonk en Jean Bourjade, beide Franse azen.

Het verzorgde park met het monument “aux premiers aviateurs tombés devant Verdun” langs de D630, die hier Avenue Maréchal Joffre heet.

Andere teksten op het monument luiden:

“Aux Héros de l'Air Français et Alliés 1939-1945

 Aux Aviateurs Canadiens tombés à Verdun en 1943

 Et à leurs camarades de la Grande Guerre

 Monument situé à proximité de la NN "Faubourg Pavé"

Monument bij Nécropole nationale Faubourg Pavé, de grote begraafplaats die ingeklemd ligt tussen de D630 en de D603. De tekst luidt:

"Aux Victimes de la Barbarie Nazie - Aux Suppliciés et Fusillés Connus et Inconnus 1914-1918 1939-1945”

Aan beide zijden liggen graven van onbekende soldaten.

Nécropole nationale Faubourg Pavé, waar 5.095 Fransen, 14 Russen, 1 Roemeen en 1 Luxemburger begraven zijn. Uit de periode 1939-1945 zijn nog eens 602 Fransen, 1 Belg, 7 Britten en 1 Pool te vinden.

Nécropole nationale Faubourg Pavé, waar ook een cirkel met artilleriestukken te vinden is, werd al in 1914 ingericht omdat Verdun gedurende de oorlog ook hospitaal en verbandplaats was. Gesneuvelden uit Belrupt, de Caserne Chevert en Eix-Abaucourt werden later toegevoegd.

Centraal op Nécropole nationale Faubourg Pavé staat het Croix monumentale du Souvenir Français. De onderdelen die rond Verdun vochten staan in het monument gegraveerd, dat is omgeven door 7 gesneuvelden uit de citadelle de Verdun.

Sfeerbeelden van de massale Nécropole nationale Faubourg Pavé, die door de stad Verdun inmiddels volledig is omringd.

De vlam voor de onbekende soldaat en een plaque die uitleg geeft aan het belang hiervan op Nécropole nationale Faubourg Pavé.

-  V  -

Home