Verdun in beeld (20)
Van Bras sur Meuse via Louvemont Cote du Poivre en Charny sur Meuse terug naar Bras sur Meuse.

 

Klik op de foto voor een vergroting

De cimetiere van Bras sur Meuse, twee kilometer ten zuidoosten van Vacherauville, bevat een interessante carré militaire.

Massagraf op de carré militaire op cimetiere van Bras sur Meuse. Het zijn allemaal graven uit 1914.

Plaque op het centrale kruis van het carré opgedragen aan commandant Georges Poirier van het 247e RI, die bij Thiaumont sneuvelde op 28 juni 1916.

Drie broers Janel delen een plaque op het centrale monument. Ze sneuvelden op 16 november 1914, 30 oktober 1916 en 16 april 1917. De oorlog op A4 formaat.

Louvemont Cote du Poivre village détruit ligt ruim twee kilometer ten noordoosten van Bras sur Meuse. Het dorpsmonument staat eenzaam in een weide.

De legerorder waarin de vernietiging wordt verhaald is in het monument gegraveerd.

Informatiepaneel van Louvemont Cote du Poivre village détruit. Louvemont-Côte-du-Poivre is een van de negen Franse dorpen die zijn verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en die nooit herbouwd zijn. Louvemont-Côte-du-Poivre werd tot "village mort pour la France" verklaard en ingericht als gedenkplaats. Tegenwoordig wordt de gemeente bestuurd door een raad van drie personen die is aangesteld door de prefect van het departement Meuse.

Verwijsbord naar Louvemont Cote du Poivre village détruit.

Eenvoudig monument voor de Franse 51ste Divisie onder generaal Boulange. Men stopte de Duitse opmars van 21 tot 26 februari 1916.

De kapel van het vernielde dorpje. 185 inwoners telde het dorp voor de oorlog. Pas in december van 1916 heroveren

De tekst boven de deuren van de kapel, die in 1932 op de ruines is gebouwd.

Het wat rommelige interieur van de kapel, met de opvallende schildering boven het altaar.

Informatiepaneel over Louvemont Cote du Poivre village détruit

Overal in de ruines van het dorpje zijn metalen vondsten achtergelaten.

Soms staan kleine stukjes muur nog overeind. Foto’s illustreren het dorp van toen.

Plaque op de muur van de kapel met het verhaal van de Franse herovering op 15 december 1916 door de Corsicaanse 173e R.I.

Monument voor twee officieren op een bijzondere plek: de achtertuin van een villa aan de D913.

De tekst op het monument luidt: “Ici reposent Henri le Lièvre de la Touche Capitaine 61e R.A., l'Adjudant Meunier et les Hommes de la 24e Batterie Tués le 21 février 1916 à la cote 344". Op de achtergrond wordt de was gedaan.

De église Saint-Loup in Charny sur Meuse werd in 1925 herbouwd. 5 fraaie vensters stellen de 9 villages détruits voor in het koor van de kerk. “Beaumont ”en “Bézonvaux”.

“Louvemont Paroisses Mort pour la France”

" Saint-Michel Ornes - Saint-Philippe Vaux "

“Haumont” en “Beaumont”

Interieur van De église Saint-Loup in Charny sur Meuse.

De église Saint-Loup in Charny sur Meuse.

Klein gedenkplaatje in Charny sur Meuse aan de Chemin du cimetiere.

Het gedenkt de illustere vliegtuigbouwer Edouard de Nieport, die hier vlakbij in op 16 september 1911 neerstortte, maar niettemin zijn naam gaf aan de reeks Nieuport-vliegtuigen: Société Anonyme Des Établissements Nieuport.

Nécropole Nationale de Bras sur Meuse is een spartaans knekelveld aan de zuidkant van het dorpje langs de D964.

De Nécropole de Bras werd van 1919 tot 1925 aangelegd. Van 1932 tot 1934 werden vele lichamen uit omliggende gemeenten aan de Nécropole toegevoegd.

Op een oppervlakte van ruim 3 hectaren liggen 6537 doden begraven: 4 537 in individuele graven, precies 2000 in twee ossuaires. Het graf van Joseph Leroy is voorzien van een vroeger zeer gangbare emaille plaatje.

-  V  -

Home