Verdun in beeld (19)
Van Forges-sur-Meuse via Regnéville sur Meuse, Vacherauville en Côte du Poivre naar Bras sur Meuse

 

Klik op de foto voor een vergroting

Het dorp Forges-sur-Meuse lag ten westen van de Maas tussen het Bois de Forges en het dorp Cumières-le-Mort-Homme nabij de roemruchte heuvel le Morthomme. In 1911 telde het bijna 460 inwoners. Eind oktober 1914 stond de bewegingsoorlog ook stil bij de Maas. De Duitse en Franse troepen groeven zichzelf in en legden grote loopgraven aan. De Duitse posities bevonden zich aan de zuidelijke rand van Bois de Forge, het dorp Forges-sur-Meuse was een Franse positie.

Vanaf 21 februari 1916 begon de aanval van Verdun. Op de westoever van de Maas begon de aanval op 6 maart 1916. Het 4e compagnie du Reserve-Infanterie-Regimentes 38 de Breslau (Silésie) bestormde het dorp Forges sur Meuse op 6 maart. 150 soldaten werden gevangen genomen. Op 7 maart werd de aanval voortgezet op het Bois de Corbeaux en Bois de Cumières. Het dorp werd tijdens de aanval volledig door artillerie verwoest.

Tijdens de oorlog ontstonden artillerieposities en betonnen schuilplaatsen in de buurt van het dorp.

 Na het Franse offensief van 20 augustus 1917 werd de nieuwe eerste linie gevormd aan het riviertje van Forges. Op 26 september 1918 viel de 33e Amerikaanse Infanterie Divisie het Duitse aanvalsgebied Meuse- Argonne aan. Het dorp bestond nu alleen nog uit een puinwoestijn. Het 131e Amerikaanse Infanterie Regiment trok in slechts 4 uur 10 km op en maakte 406 gevangenen, waaronder acht officieren ( 1 kolonel). Na de oorlog werd het dorp net ten noorden van het oude dorp herbouwd.

De locatie van de meisjesschool in Forges sur Meuse.

In Regnéville sur Meuse staat dit moderne en recente monument oor het vreemdelingenlegioen, dat hier in 1917 actief was, en haar kolonel Rollet, die daarbij het leven liet.

De locatie van het monument in het bescheiden parkje midden in het dorp.

Veel aandacht in Regnéville sur Meuse gaat uit naar kapitein Joseph Raymond Aynard, die diende bij het 54e R.I.T. (Régiment d'Infanterie Territoriale) uit Besançon. Aynard, gedecoreerd met de Médaille Militaire en het Croix de Guerre kwam oorspronkelijk uit Lyon.

En plaque aan de cimetiere van Regnéville sur Meuse vertelt van de kapitein, die het dorpje tegen de Duitse opmars verdedigde.

De plaque en het verhaal. Aynard werd bij een verkenning dodelijk getroffen.

Een jaar na de heldhaftige verdediging was luitenant-kolonel Paul Frédéric Rodet met zijn vreemdelingenlegioen degene die het dorp op 20 en 21 augustus heroverde. Een informatiepaneel verwijst naar een wandeling door het Bois des Corbeaux, ten westen va het dorp.

Informatiepaneel in Regnéville sur Meuse.

Christusbeeld in Regnéville sur Meuse, gerestaureerd na de oorlog.

De Mairie van Vacherauville. Kleine informatie-zuiltjes informeren de bezoeker over de rol van het dorp tijdens de Grote Oorlog.

De cimetiere van Vacherauville ligt ten noorden van het dorp in een knik van de D964.

Voor de cimetiere staat tegenwoordig een gedenksteen "En mémoire des "Chasseurs de DRIANT" (56e-59e B.C.P.) Morts pour la France 1914-1918". De steen vervangt ….

….dit kleine monumentje, dat in de splitsing van de D964 en de D913 stond.

De Église Saint-Martin van Vacherauville bevat enkele schatten rond de onvolprezen kolonel Driant, elders op deze site beschreven. Hij en zijn chasseurs verpoosden regelmatig in dit Maasdorpje en dat is de claim to fame. Het monument voor de kerk wordt later besproken.

Deze nis van de kerk is vrijwel geheel aan de kolonel gewijd.

Een tableau (54x94x9) gemaakt door A. Corio in 1917 beeldt de verdediging van het bois des Caures uit door troepen van het 56e en 59e B.C.P.

De tekst luidt: "56e B.C.P. - 59e B.C.P. - La défense du bois des Caures par Driant et ses chasseurs"

De fotograaf en het portret: Driant met casque Adrian.

Dit médaillon in brons (44 x 44 cm) van beeldhouwer Charles Mary werd gemaakt in 1931. Een kopie hangt in Driant ‘s geboortehuis in Neufchâtel sur Aisne (02). De tekst luidt: " 1855-1916 Lieutenant-colonel Driant - Député - Tombé au Champ d'Honneur " en de plaque eronder: "Au Lieutenant Colonel Driant, ses anciens chasseurs 56e et 59e "

Ook in de église Saint-Martin te vinden: een fraai venster, gemaakt door meester glasmaker Jean François Aute en aangeboden door de veteranen van het 56e en 59e B.C.P. stelt Lieutenant-colonel Driant voor, gesneuveld in het Bois des Caures op 22/02/1916.

Informatiepaneel over het Croix des Chasseurs in Vacherauville.

Het Croix des Chasseurs - "A la Gloire des Chasseurs de Driant - 56e et 59e Bataillon de Chasseurs à Pied - 1914-1916" werd op 21/02/2016 ingehuldigd. Het oorspronkelijke beeld werd op 1 mei 1915 vernield, in 1926 in ere hersteld, in 1940 door de Duitsers weer vernield en tenslotte in 2016 eindelijk weer deel van het dorp.

Informatiepaneel bij het kruis. Het oorspronkelijke kruis werd door Driant op de cimetiere van Vacherauville gebruikt om te markeren waar zijn dode manschappen begraven lagen.Vele bewoners van de streek hebben in de schuur een privéverzameling oorlogsafval. Hier enkele voorbeelden.

Op de hellingen van de Côte du Poivre, in de sector Bras-Vacherauville staat dit monument aan een doodlopend pad.

De tekst luidt: "A la mémoire de Marc Delcourt Capitaine au 127e R.I, notaire à Valenciennes Mort pour la France en ce lieu le 05 mars 1916"

De cimetiere van Bras sur Meuse, twee kilometer ten zuidoosten van Vacherauville, bevat een carré militaire.

-  V  -

Home