Verdun in beeld (17)
Van Beaumont en Verdunois via l’ouvrage du Buffle en Samogneux naar Haumont près Samogneux

 

Klik op de foto voor een vergroting

Informatiepaneel in Beaumont en Verdunois village détruit.

De kapel van Beaumont en Verdunois in de vroege morgen.  Aan weerszijden van de weg stond destijds de bebouwing van het dorp.

Het officiële monument voor Beaumont en Verdunois is gezien de staat van recente datum.

Tekst van de Ordre de l’armée: …”Reste acquise a son nom.”

Ten oosten van Beaumont en Verdunois op een oude wegsplitsing is de vervallen steen te vinden van Erwin Muller.

Verdere gegevens ontbreken over deze Duitser.

De tekst is leesbaar gemakt: de rest van de steen zit onder het mos (2018).

Gedenksteen op de muur van de kleine cimetiere van Beaumont en Verdunois voor Charles Flipo Tiberghien, die hier op 24 februari 1916 sneuvelde. Hij diende bij het 208 RI en was 31 jaar oud en vader van 4 zoons.

Eenzame graven op de cimetiere van Beaumont en Verdunois village détruit.

Soldaat Michelet verdween op 26 augustus 1917. Zijn familie herdenkt hem met deze plaque uit 2008.

In de bossen ten westen van de D905 en Beaumont en Verdunois staat dicht bij de brandgang tussen Cȏte 332 en Côte 315 een monumentje voor Raymond Lavielle.

Lavielle diende bij het 42e RI en verdween op 23 oktober 1917, vlak na de gevechten om deze hoogte in augustus. De hoogte werd “l’ouvrage du Buffle” genoemd, wat op de huidige kaarten niet meer terug te vinden is.

Het kruisje vanaf de brandgang.

De tekst op het bescheiden kruis.

Op de parkeerplaats langs de D964 bij het dorpje Samogneux staat dit in 2014 ingehuldigde monument voor de Oostenrijk-Hongaarse soldaten die aan het Verdunfront meevochten.

 

De tekst luidt: "A la mémoire des militaires de l'armée autro-hongroise et des unités autrichiennes et hongroises de Landwehr morts en combattant sur le front occidental - Conseil général de la Meuse - Croix Noire autrichienne - Consulat général d'Autriche Strasbourg".

Informatiepaneel over de rol van de Oostenrijk-Hongaarse soldaten bij Samogneux.

  

In Samogneux staat dit standbeeld van een angstige poilu, het gasmasker paraat.  Het is het schitterende dorpsmonument van Samogneux "1914-1918 A nos Morts" en het staat op een talud van de D 964 op de plaats van de tijdens de oorlog verwoeste kerk Het Bronzen monument is gemaakt door de coöperatieve gieterij van kunstenaars in Parijs (Seine) en in 1933 opgericht dankzij Mrs. Gray uit Boston, weldoenster van Samogneux.

 

Het monument heet "L ‘alerte aux gaz" en is van de hand van Gaston Broquet (1880-1947) beeldhouwer, veteraan en schrijver.

Charles Daniel, een inwoner van Samogneux en mitrailleurschutter die diende bij het 362 I.N.F, verdween op 22 februari 1916 op 21-jarige leeftijd.

Langs de D123a staat de église Saint-Rémi van Samogneux. Links van het koor is een bescheiden plaque te vinden.

De plaque, gemaakt door veteraan Gaston Broquet, werd besteld en betaald door Mme Harlan Cleveland, als herinnering aan haar zoon Stanley Matthews Cleveland, priester en kapelaan van het 307th Infantry Regiment van de 77th Division (American Expeditionnary Forces). De tekst luidt: " A l'âme immortelle de mon fils bien-aimé, je lui dédie en amour et espérance ce témoignage de la Résurrection et de la vie. Il n'y a pas de plus grand amour que de donner sa vie pour ses amis... "

Zijn zoon Harlan Cleveland zou het tot staatssecretaris schoppen voor de presidenten Kennedy en Johnson

Dit schilderij van 1.80 x 1.80 m in de église Saint-Rémi stelt een kerkdienst voor in de ruines van de kerk. Het is getiteld "Messe aux compagnons d'armes".

Rechts voor de uitgang hangt eveneens een schilderij getiteld "Les deux mères". Een Franse en een Amerikaanse moeder treuren bij het graf van twee soldaten. Op de achtergrond een afbeelding van de brug die de Amerikanen in 1918 bouwden en de latere brug die Samogneux met Regnéville verbond, gebouwd 1935.

Demarkatiepaal ter hoogte van een naamloze weg die vanaf de parkeerplaats langs de D964 naar het oosten loopt. Hier liep de linie wel vrij nauwkeurig volgens plaatsing.

De tekst op de kop luidt: Samogneux.

Een paar honderd meter een weg op ligt rechts een nauwelijks waarneembaar bospad naar het graf van Pierre Juanahandy, Capitaine Adjudant-Major van het 55e R.I. , 1e Bataillon.

Deze onderscheiden officier (Légion d'Honneur, Croix de Guerre) sneuvelde op 21 augustus 1917. Het graf is s ’zomers vrijwel onvindbaar.

Sinistere vondst op de resten van Haumont.

-  V  -

Home