Verdun in beeld (11)
Van met Memorial de Verdun naar Fleury devant Douaumont

 

Klik op de foto voor een vergroting

De kerkhaan van een van de villages détruits heeft een prominente plek in het Memorial de Verdun.

Indrukwekkend beeld van de verschrikkingen van het slagveld.

Gas! Dramatische schets van een gasaanval.

Vitrine met een verzameling handgranaten in het Memorial de Verdun.

Fraaie vitrines met thema’s zijn door het hele Memorial te vinden. De display links gaat over de verering van de hoofdpersonen.

Zowel aan Duitse (von Hindenburg) als Franse (Joffre) kant werd aan deze heldenverering gedaan en was er een levendige industrie in borden, posters, beeldjes, serviesgoed en publicaties.

De Franse haan overwint de Duitse adelaar op een kasteeltoren. Symboliek in het Memorial de Verdun.

Heel aardige invalshoeken zijn er in het Memorial te vinden, zoals theater en vermaak.

Een display met louter medailles.

Trench Art, wat langs het hele front door de soldaten werd geproduceerd. Vaak konden deze handwerkers uit vrijwel niets de meest ongelofelijke kunstwerkjes produceren.

Beeld van- en ode aan het 75 mm kanon, dat de historie in is gegaan als het beste kanon van de oorlog.

Granaten in alle vormen, kleuren en maten.

Alweer een originele invalshoek in het Memorial de Verdun: kinderspeelgoed. De oorlog was overal.

Deze Franse Sopwith Camel domineert de hal van het Memorial de Verdun.

Frans uniform in het Memorial de Verdun.

Een vitrine, geweid aan de medische wereld van Verdun. Geschat wordt dat de hele slag zo’n 600.000 slachtoffers kostte.

Display rond de herinneringen na de oorlog. Voorstellingen van monumenten, zoals hier het Ossuaire de Douaumont, en bovenaan het monument van Verdun, geschonken door de Amerikanen.

Het museum is geheel vanuit zowel Duits als Frans oogpunt ingericht.

In de ruimte boven het museum worden thema’s behandeld. Met het oog op het jaar 2018 staan de Amerikanen en hun verovering van de St. Mihiel-saillant centraal.

Prachtige tekening van Sammy’s en een poilu met op de achtergrond het Vrijheidsbeeld.

Een kleine weergave van het Monument de Verdun.

Blik op het Ossuaire de Douaumont vanaf het restaurantje op het dak van het Memorial de Verdun.

Monument voor het 5e R.A.P. op het parkeerterrein van het Memorial richting village détruit Fleury. De tekst luidt: "Aux Morts du 5e R.A.P. 1914-1918" en op de plaques aan het monument: " L ‘Amicale du Nord des anciens du 5e R.A.P. " en " Réservistes Mars Avril 1938 ". Een artilleriestuk is vrij achteloos naast het monument gelegd.

De oprichter van de vrienden voor het 5e R.A.P. (Régiment d’Artillerie au Pied, een onderdeel van ruim 23.000 man) wordt herdacht met een vernoeming naar het plein.

Sfeerbeeld van village détruit Fleury devant Douaumont.

De witte paaltjes markeren de bebouwing van het voormalige dorp. Maar liefst 16 keer ging het dorpje in andere handen over in het voorjaar en de zomer van 1916. Het waren de Zouaven die op 18 augustus de ruines van het totaal vernielde dorp definitief heroverden.

Monument voor de gefusilleerde luitenants Herduin en Millant. Voor de twee officieren werd pas in 2009 een monument onthuld.

Hun verhaal is bijna onvoorstelbaar. Ze werden na een bloedige aftocht van het front zonder enige vorm van proces wegens desertie ter dood veroordeeld door kolonel Bernard, die de leiding had over de 103e brigade (waaronder de 347e RI), een vonnis dat blind werd bekrachtigd door generaal Boyer die de leiding over de 52e divisie had.

Herduin en Millant waren gedecoreerde en zeer gewaardeerde officieren; vonnis en executie gingen gepaard met veel emotie en weerstand.

Generaal Nivelle (commandant van het 2e leger), generaal Pétain (legergroep centrum) en generaal Joffre (opperbevelhebber) behandelen deze handeling volledig illegaal. Alle drie de mannen gaan na de oorlog vrijuit. Herduin en Millant worden in 1926 gerehabiliteerd. Het zijn dit soort misstanden die mede leiden tot de opstand van 1917 en bekroonde films als Paths of Glory.

Eenvoudig bord in Fleury devant Douaumont. Het verwijst naar een van de twee belangrijkste levensaders van en naar Fleury, waarlangs generaal Mangin het vernielde dorp uiteindelijk definitief heroverde. Fleury lang voor de Duitse opmars centraal op hun marsroute naar Verdun. Het dorp speelde dan ook een lugubere hoofdrol tijdens de slag.

Kapel op de plek van Frankrijks beroemdste village détruit: Fleury.

   

De huizen van Fleury, een dorp dat maandenlang in de frontlinie lag, zijn stuk voor stuk aangegeven. 

Het officiële monument voor Fleury aan de D913.

-  V  -

Home