Verdun in beeld (10)
Van Chemin de Poudrière naar Fleury en het Memorial de Verdun.

 

Klik op de foto voor een vergroting

Langs de Chemin de Poudrière, in hert Bois de Fleury, zijn deze resten te vinden. Magasin de Secteur M8 de Fleury is beter bekend als Poudrière de Fleury. De Poudrière werd gebouwd in 1910 en bestaat uit 10 ruimtes. Net als de Abri-Cavernes Quatre Cheminées en 320 (en overigens ook alle andere Magasins de secteur), is de Poudrière in de helling van de heuvel gebouwd, goed beschermd tegen het artillerievuur. Het waren vooral opslagplaatsen voor de vele munitie.

In juli 1916 veroverden de Duitse troepen van het das Bayerische Infanterie-Leib-Regiment de Poudrière kortstondig.

De contouren van een cimetiere liggen naast de Poudrière.

Terug op de D913 doemt het Mémorial de Verdun op, het druk bezochte en vernieuwde museum van de regio. Wie nog even de moeite neemt aan de zuidkant de bosrand te verkennen, komt een monument tegen van vier sappeurs die door dezelfde granaat om het leven kwamen.

Op de steen voor de sappeurs Constant, Legros, Bretonnière en Roiné staat: "Le 25/10/1916 ici sont tombés glorieusement frappés par le même obus...Ici qu'il reposent en paix"

Het mémorial zoals het tot 2014 was, gebouwd in 1967. Doorgaans was het hier altijd al een drukte van belang en manoeuvreerden bussen met toeristen en scholieren over de smalle wegen van de route Nationale. In 2016 werd een nieuw museum geopend, een eeuw na de gruwelijke gevechten in de regio.

Het Ossuaire de Douaumont is van heinde en verre te zien. Deze foto is genomen uit de richting van fort de Souville.

Het oude Mémorial de Verdun bevatte al een heel aardige verzameling curiosa, uniformen en wapens, waaronder dit varkentje met pickelhaube. 

   

De benedenverdieping was een stukje nagebootst front, omringd door uitrustingstukken. 2 Vliegtuigen hangen aan het plafond.

De poilu, compleet met zware snor en casque Adrian.

Oogverblindende pickelhauben. De linker twee zijn cavaleriehelmen; potsierlijke hoofddeksels uit de tijd van wapperende banieren, pluimen, lans en paard.

   

Het museum toonde enkele aardige voorbeelden van de vaardigheden van de poilu´s. Dit kleinood is gemaakt van patronen en ontstekers.

De Voie Sacré werd niet vergeten. Een replica van een Berliet-vrachtwagen was en is 1 van de pronkstukken.

Nu wordt de bezoeker verwelkomd door wat de slag om Verdun vooral was: de slag van de kanonnen. Een 155mm kanon uit 1917 bewaakt de poort.

De ingang van het Memorial de Verdun ligt voor het memorial voor hert gevoel ondergronds.

De moderne entree is een enorme verbetering met de wat stoffige van begin deze eeuw. De toegang tot een zeer verzorgde boekenverzameling is op de achtergrond zichtbaar.

Prominent in de ontvangstruimte hangt een plaque die verwijst naar de officiële opening, verricht door Francois Hollande en Angela Merkel. Een bedrag van 12 miljoen euro werd geïnvesteerd in het nieuwe Memorial.

De entree van het museum, waar het hoe en waarom van de slag om Verdun wordt uitgelegd.

Het Memorial is vrij duister geworden en er is veel staal en glas verwerkt. Een van de eerste displays gaat uiteraard over granaten en gas.

Een grote nis van het museum is geweid aan de Voie Sacrée. Voertuigen en kanonnen staan nu in doodse stilte ten toon.

Opvallend veel kunst is in het nieuwe Memorial te zien, zoals deze tekening van poilu’s.

Of dit dramatische schouwspel van dravende paarden met een inferno op de achtergrond.

Sfeerbeeld van de loopgraaf in het Memorial de Verdun.

Veel aandacht is er ook voor beelden in allerlei vormen en voorstellingen.

Duitse helm in het Memorial de Verdun.

Mooie display met als thema verbindingen.

Dramatisch beeld van de boodschapper. De duistere sfeer in het Memorial maakt dergelijke voorstellingen nog indrukwekkender.

Het vervoeren van de gewonden van het slagveld is treffend in beeld gebracht met dit kunstwerkje.

Fotowand in het Memorial de Verdun.

-  V  -

Home