België in Beeld (9)
Van Dison tot Aken

 

Klik op de foto voor een vergroting

In Hodimont staat dit keurige dorpsmonument in een vervallen buurt.

Het oorlogsmonument van Verviers in het hart van de oude stad. Links gaan soldaten ten aanval, rechts zijn burgers in verzet, centraal worden erekransen getoond.

De soldatengroep; achter hen ligt een slachtoffer over de rand van het monument.

De indrukwekkende beeldenpartij burgers.

Goé bezit een fraai en goed onderhouden dorpsmonument.

In Jalhay, waar veel Nederlandse kentekens het verkeersbeeld domineren, staat dit opvallende en stijlvolle dorpsmonument.

In toeristisch Spa is het monument voor het 4e regiment Lanciers te vinden. De soldatenfiguur heeft een eigenaardige gelaatsuitdrukking. De wapenfeiten der Lanciers zijn aan weerszijden vermeld.

Dit kleine monument herdenkt Amedée Hesse, een Luxemburger die voor de Fransen spioneerde en in 1915 door de Duitsers werd geëxecuteerd.

Het oorlogsmonument van Spa.

Ten westen van Spa ligt de kazerne van het 12de linieregiment. Het regiment bezit een museum met beperkte openingstijden. Twee monumenten sieren de ingang van de kazerne; dit monument eert het 13e RL.

Een spuuglelijk monument met symbolische leeuwen uit beton eert het 12e RL.

Theux, even ten noorden van Spa, heeft dit opvallende oorlogsmonument. Let op de ridderfiguur en zijn hond.

De soldaat van het monument van Theux in het groen.

In de bossen ten zuiden van Aken, net over de grens, ligt de buitengewoon mooie Waldfriedhof Achen. De begin vorige eeuw opgerichte begraafplaats bevat een schat aan gedenkstenen en eregraven voor Duitse soldaten, zoals deze van de familie Delius, die een zoon verloren rond Luik.

Een wandeling op Waldfriedhof Achen is een prachtige, soms indrukwekkende ontdekkingstocht. Het centrale kruis, gefotografeerd via een doorkijkje.

Er is sprake van een bijna on-Duitse speelsheid op de begraafplaats, die de omgeving bijzonder mooi maken en een aparte sfeer geven.

Gedenksteen voor een met stahlhelm getooide soldaat, die tijdens Michael in 1918 sneuvelde.

Nog een blik op de gedenkstenen en graven.

De Bismarckturm, goed verstopt hoogtepunt van Waldfriedhof Achen.

Grafsteen met stahlhelm. Onder de helm is nog juist het Duitse kruis te zien.

-V-

Home