Ardennen (5)
Van Ethe naar Bellefontaine

 

 

Klik op de foto voor een vergroting

De gevechten rond Ethe concentreerden zich rond 22 en 23 augustus 1914. 218 burgers werden gedood en 256 huizen werden hierbij verwoest. Op de lokale begraafplaats wordt dit op diverse graven teruggevonden, zoals deze met 3 gefusilleerde familieleden.

Op 22 augustus stuitten de Franse troepen op de Duitse verdedigingslijn in Ethe. De bloedige gevechten zouden leiden tot ruim 5000 doden. Deze tunnel onder het voormalige spoor bleek een flessenhals in de bewegingsvrijheid van de Franse troepen. De tekst boven de tunnel luidt: Pont du 14e Hussards. Deze eenheid werd gedecimeerd; van de 750 verkenners bleven uiteindelijk 200 over. 

Dit fraaie monument staat op de helling van het voormalig spoorwegtalud langs de N82. Het herdenkt de Franse eenheden van het 4e legerkorps die rond Ethe vochten.

Het zwaard en de Franse haan zijn duidelijk zichtbaar op het monument. rondom het bouwsel zijn persoonlijke plaques zichtbaar.

Detailopname van enkele persoonlijke boodschappen rond het monument.

Een beschadigde persoonlijke plaque op het monument, met duidelijke verwijzing naar Ethe.

De eenheden op het monument, waaronder het 14e Hussards.

Een oproep aan de bezoekers van de Nécropole Nationale van Ethe Laclaireau om de gedenken dat Franse zonen voor vlag en vaderland vielen in België.

Hoe een kruis een verhaal krijgt.

Monumentje voor het 104e RI, dat naar verluid door een Duitse overloper werd geholpen te ontsnappen aan Duitse omsingeling.

De prachtige toegangspoort tot Nécropole Nationale Ethe Laclaireau.

Een beeld op de mooie terrassen van Nécropole Nationale Ethe Laclaireau.

Nécropole Nationale Virton Bellevue is een gemengde Frans-Duitse begraafplaats met de doden van de slag rond Virton en Ethe.

De vrij speels aangelegde Nécropole Nationale Virton Bellevue.

Duits graf op Nécropole Nationale Virton Bellevue.

Dit monument bij het ossuaire staat centraal op de Nécropole. De gravering luidt: "Aux 93 Braves Francais tombes le 22 aout 1914." De families van de gevallenen richtten in 1919 het monument op. 

Opvallend Duits massagraf op Nécropole Nationale Virton Bellevue waarin 306 Duitse soldaten zijn begraven. Opvallend is het jaartal 1917/1918 op de zijkant.

Zwart-wit beeld op Nécropole Nationale Virton Bellevue .

Het dorpsmonument van Virton op de lokale begraafplaats.

Fraaie Michelin-verwijzing naar Cimetière militaire d'Houdrigny, ten noordwesten van Virton.

Deze, ook al fraaie Cimetière bevat de graven van de 117e RI die voor Virton het leven lieten.

Dit kruisbeeld siert de ingang van Cimetière militaire d'Houdrigny.

Het sobere monument dat de doden van de 117e RI opsomt.

Een van de nissen op Cimetière militaire d'Houdrigny.

Wegwijzer naar Cimetière militaire du Radan.

Cimetière militaire du Radan, ten oosten Bellefontaine, ligt ten noorden van het Bois de Lahage en ten zuiden van het zwaarbevochten Tintigny.

De centraal gelegen toren bevat een opschrift aan de dapperen in het Duits en Frans. Hier liggen 527 Fransen en 298 Duitsers die op 22 augustus 1914 sneuvelden rond Bellefontaine. In totaal zou de rampdag 22 augustus 1914 de Fransen maar liefst 27.000 slachtoffers kosten; een feit dat in de geschiedenisboekjes helaas vrijwel geen aandacht meer krijgt.

De Cimetière militaire du Radan is bijzonder mooi aangelegd.

De toegangspoort tot Cimetière militaire du Radan.

-   -

Home