Ardennen (1)
Van Luik naar Longwy

 

 

Klik op de foto voor een vergroting

In het gehucht Ernonheid bevindt zich aan de muur van het postkantoor een plaque die teruggrijpt op augustus 1914

In de nacht van 17 op 18 augustus vernielden de Duitsers 1 huizen in de omgeving.

In Bosson, even verder naar het zuiden, staat een trots dorpsmonument naast de kerk

Het monument staat wat verloren in de leegte.

Het dorpsmonument van Mormont, 40 km ten zuiden van Luik, toont de dorpelingen die de Grote Oorlog niet overleefden. De steen is gehavend.

Het monument wordt bekroond door een engelenfiguur en een Belgische leeuw die de Duitse adelaar overwint.

In Erezťe, aan de wand van de kerk, bevindt zich deze fraaie steen ter nagedachtenis aan dorpsgenoot Kapitein Garnir.

De ereplaats van de gedenksteen naast de kerkdeuren.

De verweerde tekst op het graf van Baron Jacques de Dixmude, tijdens de oorlog bevelhebber in de regio Dixmuide. De baron is geboren in Stavelot, een dorpje in de Ardennen. Een standbeeld van de generaal in Dixmuide is al jaren omstreden vanwege de spanningen tussen Vlaanderen en WalloniŽ, die veel wortels kennen in de Grote Oorlog, en de wapenfeiten van Jules Marie Alphonse Jacques in Belgisch Kongo.

Het vervallen graf van de baron en generaal op de begraafplaats van Vielsalm.

Zoals op alle begraafplaatsen is in Vielsalm aandacht voor de veteranen. De verweerde plaat op dit graf eert Pierre Kaiser, een veel gedecoreerde oorlogsinvalide.

Het beeld op het dorpsmonument van Vielsalm.

De Baron Jacques de Dixmude in brons, aan de rue de l'Hotel de Ville in Vielsalm

Het borstbeeld in het kleine park bij het gemeentehuis.

De leeuw voor het monument Monument interalliťs in het nietige Gouvy, vlakbij het vroegere drielandenpunt BelgiŽ, Luxemburg, Duitsland.

Het bijzondere monument werd in 1921 onthuld en staat voor de kerk van Gouvy.

De gedecoreerde soldatenfiguur op het monument.

Op het monument zijn vier andere nationaliteiten te vinden: Russisch, Engels, Frans en Italiaans. Elke plaat noemt enkele namen en hun lot.

Gedenkplaatje op een graf. Passant, groet en gedenk!

Cherain heeft een fraai dorpsmonument. De rotspartij heeft plaques aan elke zijde voor de doden en gedeporteerden .

Het monument is gekroond met deze kruisiging. Onder het kruis zijn militaire symbolen te zien: gekruiste palmen en kruizen en een (Britse?) helm.

In het erg fraai gelegen Houffalize, wat tijdens de Battle of the Bulge nog berucht zou worden, is dit dorpsmonument te vinden aan de rue de Schaerbeek.

Overzicht van het stijlvolle monumentje, bekroond met de Belgische leeuw.

Henri Sebalt, dodelijk getroffen afgebeeld op een monument in Houffalize. Sebalt was Brigadier bij een verkenningseenheid die op 7 augustus al opvallend ver BelgiŽ was ingetrokken. Het versterkt wel de Duitse beschuldiging dat Fransen de Belgische zuidgrens hadden geschonden.

De locatie waar Sebalt s'morgens vroeg werd getroffen door Saksische troepen die in het dorp bivakkeerden. De achternaam van Sebalt(d) zou op het monument verkeerd gespeld zijn.

Even verder naar het zuiden ligt Bastogne, wereldberoemd geworden door de gebeurtenissen eind 1944. Dit mooie stadje heeft veel monumenten, waaronder dit wat weggestopte exemplaar tegen de wand van de kerk van st. Pierre. Het is het "oude"oorlogsmonument, vernield tijdens gevechten. Een luguber detail is het soldatenhoofd op de grond rechts.

De schade aan het monument is goed zichtbaar bij deze Belgische soldaat.

Schuin tegenover het oude monument staat voor het museum van Bastogne een nieuw groot en modern monument voor beide wereldoorlogen.

Het grote monument was in het verleden achtergrond voor deze treurende weduwe. Inmiddels is ze verhuisd naar een plek in het groen naast het monument.

Het huizenhoge monument van Bastogne. Op de steen voor het monument is in koper het stadswapen van de stad te vinden. Let op de helm voor 1914-1918 en de baret voor 1940-1945.

De reis van Luik naar Longwy eindigt in de kerk St. Dagobert, zwaar beschadigd tijdens de slag om de grenzen. Longwy ligt op het kruispunt Lotharingen, Luxemburg en Ardennen en zou het tijdens de gevechten van augustus 1914 zwaar te verduren krijgen. In de kerk bevindt zich een gedenkwand. De tekst naast het beeld luidt:
Gardez, gardez bien (kijk, kijk goed)
Sous vos mains (onder uw handen <liggen>)
Les morts oubliťs (de vergeten doden)
Le long des chemins ( langs de wegen)

- -

Home