Cambrai in beeld 17

Van Neuvillette via Origny-Ste Benoit en Mont d'Origny naar Guise.

 

Klik op de foto voor een vergroting

Toegang tot de kerkelijke begraafplaats van Neuvillette.

Eenzaam Brits graf achter de kerk van Neuvillette.

Grafsteen van korporaal Mitchell die diende bij de Royal Irish Rifles. Hij sneuvelde op 5 maart 1918 op 31 jarige leeftijd. Hij ligt begraven achter de kerk van Neuvillette.
 

Het fraaie dorpsmonument van Origny-Ste Benoite. Het opschrift luidt:
"Origny-Sainte-Benoite à ses glorieux enfants 1914-1918"

Graf van soldaat Braillon, eveneens in Neuvillette. Hij diende in het 287 R.I.

Detail van het dorpsmonument van Origny-Ste Benoite.

Detail van het dorpsmonument van Origny-Ste Benoite.

De plaque op het monument; de tekst luidt:

" BATAILLE DE GUISE (29-30 août 1914)
La 37e Division du 3e C. contre-attaque et arrête l'avance de l'armée allemande entre Bertaignemont et Mont-d'Origny.

BATAILLE DE MONT-D'ORIGNY (14-26 octobre 1918)
Du 14 au 26 octobre 1918 les Allemands (221e - 19e - 238e divisions) défendent le passage de l'Oise avec une farouche énergie.
Attaqués par la 60e division (Général Jacquemot) puis par la 56e division (Général Demetz) et la 33e division (Général Tanant) de la 1ère Armée (Général Debeney) ils sont battus et refoulés le 26 octobre laissant 405 prisonniers 180 mitrailleuses dans Mont-d'Origny.
34 D.I. Général Savatier 59e R.I. Très brillante unité de combat. Le 14 octobre 1918 sous les ordres du Lieutenant-Colonel Nerlinger a d'un seul élan, contre les éléments de 7 régiments ennemis, élargi la tête de pont de Mont-d'Origny sur plus de 3 km. A perdu ce jour-la les 2/3 de son effectif. "
 
"SLAG OM GUISE (29-30 augustus 1914)
De 37e Divisie van de 3e C. doet een tegenaanval en stopt de opmars van het Duitse leger tussen Bertaignemont en Mont-d'Origny.
 
SLAG BIJ MONT-D'ORIGNY (14-26 oktober 1918)
Van 14 tot 26 oktober 1918 verdedigden de Duitsers (divisies 221 - 19 - 238) met felle energie de oversteek over de Oise.
Ze werden aangevallen door de 60e divisie (generaal Jacquemot), vervolgens door de 56e divisie (generaal Demetz) en de 33e divisie (generaal Tanant) van het 1e leger (generaal Debeney). Ze werden verslagen en teruggedrongen op 26 oktober, waardoor 405 gevangenen en 180 machines achterbleven. kanonnen in Mont-d'Origny.
De 34 DI Generaal Savatier 59e R.I. werd beschouwd als zeer briljante gevechtseenheid. Op 14 oktober 1918 werd, onder bevel van luitenant-kolonel Nerlinger, in één beweging, tegen elementen van 7 vijandelijke regimenten, het bruggenhoofd van Mont-d'Origny met meer dan 3 km uitgebreid. Het verloor die dag tweederde van zijn personeelsbestand. "

Dorpsmonument van Mont d'Origny op de plaatselijke begraafplaats.

Nog een plaque op het monument voor de gevallen helden 14-18.

Ten noorden van Mont d'Origny ligt wat verloren een monument langs de stoffige landwegen.

Het is een monument voor kapitein Crivelli en 59 kamraden uit de 59e R.I.:  
"1914-1918 - A la mémoire du Capitaine Jean Robert CRIVELLI mort sur le plateau de Mont d'Origny le 14/10/18 et de ses compagnons d'armes du 59e R.I. tombés avec lui ce même jour - 59 sergents, caporaux et soldats - Sursum Corda"
"1914-1918 - Ter nagedachtenis van kapitein Jean Robert CRIVELLI die sneuvelde op het plateau van de Mont d'Origny op 14/10/18 en zijn strijdmakkers van het 59e Regiment Infanterie die diezelfde dag met hem sneuvelden - 59 sergeanten, korporaals en soldaten - Sursum Corda" (verhef uw hart)

De 34e Divisie was al vanaf 15 oktober betrokken bij de Slag om Mont-d'Origny: ze deed herhaalde pogingen om de Oise over te steken, wat op 25 oktober bij Longchamps en Noyales lukte.
 

Het monument is verstopt langs het steile taluud van de rivier de Oise en toegankelijk door middel van landwegen.

Monument voor het 5e Franse leger aan de D1029 in Guise. Het opschrift luidt:
"A la gloire de la cinquième Armée Française et de son chef le général Lanrezac - Bataille de Guise 28-29 août 1914."
 
 

Bij de Slag bij Guise ( voor de Duitsers ook wel de Slag bij Saint-Quentin genoemd ) nam het Franse 5e leger het op tegen het Duitse Ie en Ie leger nabij Guise in Aisne op 29 augustus 1914, aan het begin dus van de Eerste Wereldoorlog .
Er wordt aangenomen dat ze een grote rol heeft gespeeld in het succes van de Slag om de Marne.

Moderne weergave van marcherende troepen.
Door deze stopzetting van de strijd konden de geallieerde troepen de voortgang van de twee Duitse legers vertragen en hun terugtocht op een coherente manier voortzetten.
Generaal Lanrezac organiseerde zijn manoeuvre in twee delen. Ten eerste probeerde hij met de 10e CA aan de Oise de opmars van het Tweede Duitse leger naar het zuiden in de Guise-regio te stoppen. Vervolgens lanceerde hij, achter de aldus opgerichte barrière, een offensief op Saint-Quentin richting het westen, waarbij de 3e en 18e CA werden versterkt door de 37e en 38e  koloniale infanteriedivisies. Ten slotte hield hij de 1e CA in reserve om deze naar de Oise of naar Saint-Quentin te sturen.
 

Een tweede plaque op het monument met participerende eenheden.

De Franse eenheden die meevochten in de slag bij Guise.
 
Deze plotselinge vertraging van het Tweede Duitse leger was voor generaal Von Kluck, commandant van het Eerste Duitse leger, aanleiding om zijn strategische beweging te heroverwegen. In plaats van grotendeels ten westen van Parijs te flankeren, wat het oorspronkelijke traject was dat was gepland in het Schlieffen-plan, versterkte hij zijn positie naar het oosten om verbinding te maken met het Tweede Duitse Leger. Hij wilde dus voorkomen dat het 5e leger tussen hem en generaal Karl von Bülow zou komen. Deze wijziging zou essentieel zijn voor het succes van de Eerste Slag om de Marne .

Verwijzingen naar de grote begraafplaats Flavigny, een combi van Franse en Duitse graven langs de D946, eerder behandeld.

Toegang tot de cimetière communal de Guise.

Britse Carré militaire op cimetière communal de Guise. 12 graven uit 1915 zijn hier te vinden.

Nog een foto van het monument voor kapitein Crivelli, eerder op deze pagina al besproken.

1 grafsteen met 3 namen van op 25 februari 1915 gesneuvelde Brits/Ierse soldaten op cimetière communal de Guise.
 
‘Op de ochtend van 25 februari 1915 werden elf Britse soldaten en een Franse burger uit hun cel gehaald en onderworpen aan een wreed pak slaag. Half bewusteloos werden ze naar een binnenplaats van het gigantische fort Guise in Noord-Frankrijk geleid. Alle hoop was gedoofd toen ze zagen dat er een greppel was gegraven. De mannen werden in batches van zes door een Duits vuurpeloton geëxecuteerd en in een ondiep graf gedumpt. Een Duitse officier zorgde voor de genadeslag voor de Franse burger Vincent Chalandre. Toen zijn lichaam na de oorlog werd opgegraven, bleek dat hij een kogel in zijn achterhoofd had.
 
De 11 Britse soldaten werden plaatselijk bekend als “les onze Anglais d’Iron”, de 11 Engelsen van IJzer. Iron, uitgesproken als e-ron, was het dorp in de Aisne waar de mannen onderdak hadden gezocht nadat ze hun bataljons hadden verloren tijdens de grote terugtocht uit Bergen in de vroege herfst van 1914.
Geciteerd uit "An Irishman's Diary: The Iron 11, geëxecuteerd in Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog" door Ronan McGreevy in The Irish Times van 23 februari 2015. De soldaten worden samen begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Guise.

Locatie en graven van “les onze Anglais d’Iron” in Guise.

Toegang tot het parkje in Guise waar het stadsmonument staat.
 

Monument aux Morts 1914-1918  
"Ils ont donné leur vie pour que leur patrie soit immortelle - La Société du Familistère de Guise à ses Morts au Champ d'Honneur"
 
Binnen de muren van de stad van de Godin Familistère - "Ze gaven hun leven zodat hun vaderland onsterfelijk zou zijn - De Vereniging van de Familistère van Guise aan haar doden op het Ereveld"

Reliefvoorstelling van het nabij gelegen ziekenhuis op het monument.

 

-V-

Terug naar top