Cambrai in beeld 16

Van Priches via Landrecies naar Pommereuil.

 

Klik op de foto voor een vergroting

Cimetiere communal de Priches bevat 3 Britse gaven:
 
HAZLEWOOD T.1914-1918 27/08/1914  
TANNER E. C.1914-1918 05/11/1918  
WALTERS J.1914-1918 07/11/1918
 

De twee overige graven op de cimetiere communal de Priches.

Graf van luitenant Goffart Amasse, een gedecoreerde artillerie-officier die sneuvelde aan de Aisne.

Tableau d'honneur met 19 dorpsgenoten die hier worden herdacht.

Dorpsmonument en kerk van Priches. Voor het monument staat een paneel met emaille herdenkingstegeltjes.

45 namen worden herdacht in dit fraaie beeld in de eglise Saint Nicolas in Priches.

dorpsmonument van Priches.
De opschriften luiden:

 " Prisches à ses enfants morts pour la France 1914-1918 "
 - "A ceux dont le sacrifice nous a donné la Victoire , la jeunesse reconnaissante "
-"Unis comme en 1914 les mobilisés de 1938 à leurs aînés"
-" 50ème anniversaire de l'Armistice, A.C 14-18 à leurs camarades"

Interieur van de eglise Saint Nicolas in Priches.

De gemeentelijke begraafplaats van Landrecies ten zuidoosten van de stad.

Gemeentelijke begraafplaats - "Landrecies was het toneel van achterhoedegevechten tussen Britse en Duitse troepen in de nacht van 25 augustus 1914. De stad bleef in Duitse handen tot de verovering door de 25e Divisie op 4 november 1918. Tijdens de oorlog werd de stad begraafplaats werd op grote schaal door Duitse troepen gebruikt voor het begraven van hun eigen doden. Na de wapenstilstand werden de Duitse graven verwijderd, waardoor er drie groepen Gemenebestgraven op de begraafplaats achterbleven.

De begraafplaats bevat vandaag de dag 59 Gemenebestgraven en herdenkingen uit de Eerste Wereldoorlog Oorlog, waaronder 30 graven van soldaten die zijn omgekomen bij de achterhoedegevechten. Elf graven zijn niet geïdentificeerd, maar er zijn speciale gedenktekens voor twee bekende slachtoffers die onder hen begraven zullen worden. De begraafplaats is ook de laatste rustplaats van acht Commonwealth-militairen uit de Tweede Wereldoorlog.

Informatiepaneel op de gemeentelijke begraafplaats van Landrecies.

Informatiepaneel op de gemeentelijke begraafplaats van Landrecies.

Overblijselen van een Duitse begraafplaats op de gemeentelijke begraafplaats van Landrecies.  

Graf van soldaat Brickstock op de gemeentelijke begraafplaats van Landrecies. Hij diende bij de Buffs (het east Kent regiment) in het 10e Bataljon en sneuvelde op 11 oktober 1918, 34 jaar oud.

De Duitse tekst op het monument: "Den Tapferen Gefallenen.."

Informatiepaneel op de gemeentelijke begraafplaats van Landrecies. Het schetst de openingsdagen van de oorlog in augustus 1914, toen Landrecies op de route van de Britse terugtrekking lag.

Landrecies Communal Cemetery
 
Landrecies was het toneel van achterhoedegevechten tussen de Britse en Duitse strijdkrachten in de nacht van 25 augustus 1914. De stad bleef vanaf dat moment in Duitse handen totdat ze op 4 november 1918 werd veroverd door de 25e Divisie. begraafplaats werd grotendeels door de Duitse strijdkrachten gebruikt voor het begraven van hun eigen doden. Na de wapenstilstand werden de Duitse graven verwijderd, waardoor er drie groepen Gemenebestgraven op de begraafplaats achterbleven. Op de begraafplaats zijn nu 56 graven en herdenkingen van het Gemenebest uit de Eerste Wereldoorlog, waaronder 30 graven van soldaten die zijn omgekomen tijdens de achterhoedegevechten. Elf van de begrafenissen zijn niet geïdentificeerd, maar er zijn speciale gedenktekens voor twee slachtoffers waarvan bekend is dat ze onder hen begraven liggen. De begraafplaats is ook de laatste overgebleven rustplaats van acht Commonwealth-militairen uit de Tweede Wereldoorlog.
 
 

Een Frans grafkruis is op de verder Britse plot terug te vinden, namelijk dat van de Rus Peter Petrow. Russen en Fransen waren bondgenoten in de Eerste Wereldoorlog, maar verder is over deze man niets bekend.

De achterhoedegevechten bij Landrecies
 
De eerste grote botsing tussen de British Expeditionary Force (BEF) en het keizerlijke Duitse leger aan het westelijk front vond plaats in Bergen (Mons) op 23 augustus 1914. In de nasleep van de Slag om Bergen begonnen de Britse en Franse troepen aan een lange, harde terugtocht. zuidwesten richting Parijs.
Op 25 augustus, kort na 17.00 uur, stopte de 4e (Guards) Brigade van de BEF bij Landrecies. De Gardesoldaten hadden de hele dag gemarcheerd en hadden gehoopt wat broodnodige rust te krijgen, maar berichten dat grote aantallen Duitse troepen vanuit het noorden naderden, dwongen hen zich voor te bereiden op een op handen zijnde aanval. Terwijl de burgerbewoners van Landrecies vluchtten, namen de officieren en manschappen van de brigade defensieve posities rond het dorp in en wachtten. Om te beginnen gebeurde er heel weinig, en het leek erop dat de rapporten van Duitse troepen in het gebied vals alarm waren. Maar net toen het donker werd, hoorden de mannen van de 3rd Coldstream Guards het geluid van oprukkende infanterie langs de weg naar Le Quesnoy. Terwijl de troepen in de verte Franse en Belgische uniformen leken te dragen en in het Frans zongen, dachten de Gardesoldaten dat ze op het punt stonden een colonne geallieerde troepen te ontmoeten. Maar toen ze de Britse linies naderden, openden de oprukkende soldaten het vuur en werd het duidelijk dat het Duitse infanteristen waren. De Coldstreams schoten onmiddellijk terug en de aanvallers werden al snel teruggeslagen.
 
Het grootste deel van de nacht die volgden vonden hevige gevechten plaats aan de rand van Landrecies, terwijl de aanvallers herhaaldelijk de posities van de 3rd Coldstreams aanvielen, die werden versterkt door hun kameraden in het 2nd Battalion, samen met eenheden van de Grenadier Guards en de Irish Guards. Op een gegeven moment tijdens het gevecht slaagden Duitse troepen erin langs de flanken van de Britse stellingen te kruipen en van dichtbij op de Gardesoldaten te schieten, terwijl een vlammende hooiberg Duitse kanonniers in staat stelde de verdedigers door de duisternis heen te zien en ze met granaten te bombarderen. Ondanks deze vastberaden pogingen om het dorp in te nemen, slaagde de Brigade erin de aanvallers op afstand te houden. De gevechten eindigden niet lang voor zonsopgang toen de aanvallende soldaten, die tot de voorhoede van het Duitse IV Korps behoorden, zich begonnen terug te trekken naar posities buiten Landrecies en de overlevende Gardesoldaten zich bij de algemene geallieerde terugtocht voegden.
 
De nachtelijke schermutseling bij Landrecies was een van de vele kostbare maar effectieve achterhoedegevechten die eenheden van de BEF voerden tijdens de terugtocht uit Bergen. Door de vijand de hele nacht aan te vallen en het dorp vast te houden, hadden de Gardesoldaten het III Corps van de BEF toegestaan ??zich in relatieve veiligheid uit het gebied terug te trekken. Als erkenning hiervan noemde Sir John French, opperbevelhebber van de Britse strijdkrachten, de Brigade op 7 september in berichten.

Landrecies British Cemetery werd ontworpen door George Goldsmith en ligt ongeveer 1 km ten noordwesten van het centrum van Landrecies. Er liggen 165 Britten begraven waaronder 14 niet geïdentificeerde.
 

Naamsteen van de begraafplaats.
Na de hevige gevechten tussen de Britse en Duitse troepen in de omgeving van Mons in augustus 1914 moest het Britse Expeditieleger zich richting Frankrijk terugtrekken. Na felle achterhoedegevechten in de omgeving van Landrecies viel de gemeente op 25 augustus 1914 in Duitse handen. Dit bleef zo tot het op 4 november 1918 door de 25th Division werd bevrijd.

De begraafplaats werd door eenheden van deze divisie in november 1918 aangelegd. Alle hier begraven slachtoffers stierven tussen oktober 1918 en januari 1919, zoals soldaat Hales en soldaat Taylor, die dienden bij de Buffs.

Landrecies British Cemetery ligt aan de D959.

Fraai informatiepaneel bij het Wilfred Owen foresters house in de bossen van Pommereuil.

Gedenksteen voor het Wilfred Owen foresters house aan de D959 tussen Landrecies en le Cateau. .
 
Het huis staat buiten de ingang van een militair kampement. Het hele kampterrein is omgeven door hoge prikkeldraadhekken.
Wilfred Owen, een Britse soldaat en dichter, sneuvelde op 4 november 1918 aan het Samberkanaal dat door het dorp Ors loopt. Wilfred Owen, nog steeds bijna onbekend in Frankrijk, is na Shakespeare de meest bestudeerde dichter in Groot-Brittannië.

Owen moest worden beschouwd als een "getuige" van de oorlog, wiens "barbaarse absurditeit" werd benadrukt in zijn poëtische teksten en correspondentie. Toen hij merkte dat een groot aantal Britse bezoekers op zoek was naar het graf van Owen, de exacte plek waar hij was vermoord, en hem vroegen om de kelder van het Forest House te bezoeken waar de dichter de laatste brief aan zijn moeder had geschreven, raakte de burgemeester van Ors geïnteresseerd in Wilfred Owen.
In de loop der jaren zijn de verschillende plaatsen in de gemeente Ors bedevaarts- en herdenkingsoorden geworden, onderdeel van het herdenkingspad rond de Eerste Wereldoorlog waaraan bezoekers van over de hele wereld, en het Gemenebest in het bijzonder, deelnemen.  

Tekst en uitleg bij de route die Wilfred Owen in de nadagen van de oorlog aflegde.

Informatiepaneel over dichter Wilfred Owen tijdens het laatste geallieerde offensief, de zogenaamde laatste honderd dagen, in Pommereuil.

Hier de tekst

 

-V-

Terug naar top